Популярні публікації

пʼятниця, 28 лютого 2020 р.

Зустрічаємо весну

А у нас розцвіли підсніжники !


Представляємо вам цікаві факти про підсніжники (пролісок). 

 1. Латинська назва підсніжника «галянтус» (Galanthus) походить від грецьких коренів «гала» — молоко та антюс — квітка, що на українську мову можна перекласти як «молочна квітка». Білосніжні бутони проліска дуже схожі на застиглі каплі молока. У народі пролісок має безліч назв — підніжний тюльпан, сончик, разлапушник, бобрик, одномісячник, пасхальний колокольчик. 

 2. Підсніжник — родич нарциса. Вони принадлежать до однієї і тієї ж сім’ї амариллисів. Зацвітає пролісок відразу після сходу снігу, починаючи з січня, і квітне до квітня.  

3. Найбільше видова різноманітність пролісків існує на Кавказі. Там було виявлено 16 видів.

  4. У пролісках зберігається органічне з’єднання галантамінів, яке вперше було виділено з луків проліска Ворон і входить до списку «життєво необхідних та найважливіших лікарських препаратів». Галантамін використовують для лікування залишкових явищ поліомієліту (дитячої спинномозкової паличі), рухових порушень, пов’язаних з порушенням ЦНС та інших захворювань.  

5. Незважаючи на те, що підсніжник з’являється навесні, він здатний витримати десятиградусний мороз. У цьому йому допомагає своєрідний «чехол» із тонких волосків під основою стебла. 



Немає коментарів:

Дописати коментар