Популярні публікації

понеділок, 13 квітня 2020 р.

Я досліджую світ

Цей навчальний тиждень ми присвячуємо Великодню.

У Православній Церкві цей тиждень носить назву Страсного, бо в цей час Церква згадує Страсті Христові. У страсний тиждень згадується Таємна Вечеря, страждання, розп'яття і поховання Ісуса Христа, всі дні Страсного тижня звуться "Великими". Християни в ці дні дотримуються найсуворішого посту, не танцюють, не співають, багато моляться та готуться до Пасхи. 

Сьогодні ми дізнаємось :

  •  Про що розповідає писанка ? 
  • Що таке писанка, крашанка, дряпанка, крапанка, шкрябанка, мальованка, бісерка, наклеянка ?
  •  Дізнаємось, які можна використати природні барвники, щоб помалювати крашанки.








Історія писанки як явища починається з далекого минулого, від язичницького культу, в якому вона була важливим елементом різноманітних обрядів і ритуалів. Писанка тісно пов'язана з релігійними віруваннями та уявленнями наших далеких предків про створення світу, з родючістю і поклонінням йому, з урочистими ритуалами, пов’язаними з річним циклом відродження природи і оспівуванням її сил. Яйце є символом початку, символом нового життя, відродження, таке значення відомо було всім народам в давнину, таким воно залишилося і до сьогодні. Малюнки древніх писанок повторюють мотиви мальованої кераміки трипільської культури.


Закарпатська писанка: символ сонце

Писанка, крашанка, дряпанка — вчимося розрізняти 
Перш за все, вчимося не плутатися в термінології. Для великодніх яєць в українській мові існує безліч назв — писанки, шкрябанки, дряпанки, крашанки, і це ще не повний перелік. В чому різниця між ними, допоможе зрозуміти наш коротенький словничок.

 Крашанка — пофарбоване яйце. Основний колір крашанок — червоний та усі його відтінки. Але до традиційних також можна зарахувати і крашанки жовтого, блакитного, зеленого та коричневого відтінків.
 Писанка — традиційно український вид великодніх яєць, розмальованих вручну. Виготовляють писанки за допомогою спеціального інструменту — писачка — та розплавленого свічного воску. В писанкарстві існує безліч традицій, символічних орнаментів та загальноприйнятих кольорів

Крашанка, писанка


Дряпанка — вид крашанки, на якій візерунок видряпують тонким лезом чи голочкою уже після фарбування в один колір. За допомогою такої техніки можна створювати витончені ажурні орнаменти, однак робота над дряпанкою вимагає вправності, аби не пошкодити яйце в процесі — в такій художній практиці виправити помилки у візерунку буває дуже складно.

 Шкрябанка — дуже схожа на дряпанку, різниця тільки у площі малюнку. Якщо дряпанка складається переважно з тонких ліній, які утворюють візерунок, то у шкрябанці орнамент може займати значну площу — до половини першопочатково нанесеної на крашанку фарби може бути знято в процесі. Виготовлення шкрябанок у майстрів може займати до кількох днів.

Дряпанка, шкрябанка




Крапанка — найпростіший різновид писанок. Для виготовлення такого великоднього яйця воскову свічку просто нахиляли над шкаралупою і у довільному порядку ставили крапки. Після цього яйце занурювали у барвники — почергово, від найсвітлішого до найтемнішого, і з готового відтирали віск — на готовій крапанці утворювалися неповторні візерунки. 

Мальованка — так називали великоднє яйце, яке являє собою скоріше різновид мистецтва, аніж просте блюдо у святковому меню. Мальованки виготовляють професійними фарбами — акрилом, гуашшю, аквареллю і т.д. На таких яйцях часто зображають ікони чи біблійні сцени.

Крапанка, мальованка



Бісерка (бісеринка) — як нескладно здогадатися з назви, таке яйце до Великодня прикрашали бісером. В давнину його для цього видували, обсушували і натирали воском. Потім яйце тримали над вогнем, і до нагрітого воску поштучно приклеювали бісеринки. Зараз для основи частіше використовують звичайний клей — він простіший у роботі та витриваліший. Бісеринки — справжні рукотворні шедеври, на виготовлення яких потрібно чимало часу. 

Наклеянка — доволі новий вид великодніх яєць. Основу можуть становити крашанки — пофарбовані в один суцільний колір яйця — чи просто білі або коричневі яйця без попередньої обробки шкаралупи. Декоруються вони готовими наклейками, зазвичай промислового виробництва. Існує також варіант прикрашання великодніх наклеянок в техніці декупажу.


Бісерка, наклеянка


Традиційні крашанки: натуральні матеріали 

Найстаровинніший варіант виготовлення великодніх крашанок — використання натуральних барвників рослинного та тваринного походження.

Переваги цієї техніки очевидні: все натуральне, екологічне. Крашанки виходять не лише гарними, але і стовідсотково їстівними. Існує безліч природніх барвників, які здатні давати досить яскраві та стійкі кольори. Ось вам невеличка 
шпаргалка: які продукти можна використовувати для фарбування яєць на Великдень.


крашанки в домашніх умовах


Доповнити крашанки візерунками можна за допомогою тих же натуральних матеріалів — тобі напевно розповідали про них мама чи бабуся. Листочки та невеличкі квіти гарної форми прикріпляють до яйця перед варкою за допомогою марлі, ниток чи капрону. А після фарбування обережно знімають — виходить гарний візерунок.




Готові крашанки радять протерти серветкою, вмоченою в олію — це надає їм святкового блиску.

Мудрі люди кажуть: "У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки". Кожна писанка - це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибанні церкви - усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі.

Символіка кольорів

Червоний - мабуть є найбагатозначнішим кольором і найдавнішим. Символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню. Символізує також пролиту за людей кров воскреслого Спасителя і радість життя.
Жовтий - небесне світило, тепло, врожай.
Зелений - означає весняне пробудження природи, надію, життя.
Блакитний - небо, повітря, чистота і здоров'я
Бурий, коричневий - землю і її приховану життєдайну силу.
Чорний - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

Пропоную подивитись казку про писанку




Які ж символи зображають на писанках?
Сонце
Закарпатська писанка: символ сонцe
Сонячне світло - це символ єдності, впорядкованості світу. Це також символ ясного і тверезого бачення, правосуддя.
Сонце зображали на писанках різними спеціальними знаками - у вигляді кола, восьмираменної зірки, хреста, тринога, свасті. Ці зображення мали свої назви: восьмираменна зірка називалася ружею; а ружі бували прості, бокові, повні, сторцеві. Триніг - це було зображення трьох променів, що виходили з однієї точки і були закручені в один бік. Ще він мав назви тригвер, трикверт. Свастю ще називали сваргою, гачковим хрестом.
Хрест
Сонячний знак, стародавній символ сонця, вогню, душі. В орнаменті його називають «божим знаком» і пов'язують з Древом Життя (світовим деревом). Хрест - це перетинання двох ліній: горизонтальної (часу) і вертикальної (вічності) - волі людської з волею Божою. Хрест є водночас і буттям, і небуттям. Для християнина хрест є початком і кінцем, власне життям. Розп'яття стало символом страждання і радісного воскресенія. У християнстві хрест - також символ відкуплення від гріха і смерті.
Походить від схематичного зображення птаха, в давнину сонце уявлялось птицею, що летить по небу. Також є символом чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох пір року.

Закарпатська писанка, символ Хрест
Зоря, ружа
Зорю зображають по-різному. Буває п'яти- шести- семи-, восьмираменна. Шестикутна зірка з'явилася ще на початку Неоліту. Це знак шести сторін горизонту, проте співвіднесених не з землею, а з небом. Це також знак року: дві половинки по шість місяців. Зображення шестираменних зірок поширені у традиційному різьбленні українців. Восьмикутна зірка часто присутня на українських вишивках і ткацьких виробах.
Закарпатська писанка, символ зоря ружаПисанка із зіркою
Квіти
Образ квітів в українській традиції багато чому подібний до образу зірок. Квіти і зірки символізують душі людей, а образ квітів більше пов'язаний із дітьми.
За традицією, жінкам, які довго не мають дітей, радять розмальовувати писанки квітами і дарувати їх дітям. Оселя, сповнена дитячим сміхом, - немов Божий квітник.
Один із найпопулярніших мотивів у закарпатському писанкарстві.

Безкінечник, або кривулька   

Знак однієї з найголовніших стихій - води.  Будучи необхідною для всього живого, вода водночас могла бути злою і невблаганною в час весняної повені. Дивуючись силі і невпинності води, і наші предки її знаком позначали вічність.
Писанка з безкінечником

Олень

Символ достатку, багатства. Існує ще з часів первісних мисливців, коли м'ясо цієї тварини було основною їжею, шкіра була потрібна для пошиття одягу й спорудження житла, а з кісток та рогів виготовляли зброю і прикраси. В народній міфології небесний олень на своїх рогах несе сонце.
Олень

Птах

Символ зародження життя, родючості, приплоду, достатку, напівземна, напівнебесна істота. Півень вважався провідником Божого сонця й сторожем проти зла, голубки - символом любові, вірності і злагоди. У християнстві птах - символ вознесін-ня до Бога.
Різновиди птахів

Дубове листя

Дуб в українських традиціях завжди асоціювався з силою і могутністю. Дубове листя - улюблений мотив у вишивці чоловічих сорочок.
За дохристиянськими віруваннями, світовим деревом був саме дуб. В дуба найчастіше влучає блискавка, а тому він - ще й символ Божого грому.
 Писанка з дубовим листям


Завдання : 
Сьогодні працюємо в підручнику на ст  68-69, 
в зошитах ст 33

Успіхів вам !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар