Популярні публікації

вівторок, 5 травня 2020 р.

Я досліджую світ


Тема : Що закодовано в українській
 вишиванці ?


Кожен українець, мабуть, знає, що таке вишиванка, адже це не просто одяг, а частина душі. Історія національно вбрання українців сягає глибокої давнини. Наші працьовиті пращури завжди вміли створити справжню красу з полотна і ниток.
Достеменно невідомо, коли ж вишиванка почала розвиватись як галузь мистецтва. Дослідники стверджують, що розвиток вишиванки відбувався протягом кількох століть. З року в ріку предки збагачували ремесло новими орнаментами та техніками.
Майстрині навчились виготовляти нитки унікальних відтінків для того, щоб на полотні вигравали нові кольори.

В давнину вірили, що вишиванка оберігає людину, дарує їй добру долю та здоров'я. Матері вишивали своїм дітям одяг з особливою теплотою та любов'ю. Існують свідчення, що у деяких регіонах країни процес вишивання мав вигляд особливої церемонії. Жінки в процесі молились і вірили, що ці молитви зроблять вишиванку сильнішою та зарядженою тільки позитивними емоціями.

Перші вишивки на території слов’янських країн мали більш релігійний зміст і оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі та всюди, де тіло було відкритим. Існували особливі вишиванки для релігійних ритуалів та святкових подій.


 А діткам при народженні дарували вишиту сорочу, аби та оберігала їх від злих духів.


Першим модником, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом став Іван Франко, котрий носив її під піджак і з сучасним вбранням. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.






В Україні відзначають День вишиванки  в третій четвер травня.
В 2020 році День вишиванки 
припадає на 21 травня.




Завдання: Підручник ст  110-111


зошит ст 53-54

Успіхів вам та міцного здоров'я !!!









Немає коментарів:

Дописати коментар