Популярні публікації

середа, 18 березня 2020 р.

Першоцвіти



Щороку першими проявами весни є поява першоцвітів. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Під назвою першоцвіти (первоцвіти, ефемероїди) біологи об’єднують ранньовесняні квіти, що розпускаються ще до появи листків на деревах. Природа їх розмальовує у яскраве забарвлення, яке неможливо не помітити на тлі темного лісового покриву чи залишках снігу на пагорбах гір. 
До квітів, що дарують нам весняний настрій, відносять: підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, рябець шаховий, первоцвіти, нарцис вузьколистий та інші.  Найбільш поширені локалізації цих квітів можна зустріти у Карпатах. Ці місця щороку відвідують багато людей, щоб помилуватись красою цвітіння, зробити гарне фото на їхньому фоні та бути ближчими до природи.

Підсніжник. 
У народі підсніжник називають молочною квіткою або сніговим дзвіночком. Ця квітка є багаторічною цибулинною рослиною, яка росте у листяних лісах та чагарниках у Карпатах та західних лісових та лісостепових районах. Є дуже цінною декоративною рослиною з отруйною цибулиною. 

collage_підсніжник

Сьогодні в багатьох місцях, де ця квітка росла у великій кількості, вона зникає або вже зникла внаслідок діяльності людини. Тому підсніжник потребує охорони та занесений до Червоної книги України.

Білоцвіт весняний


Поруч з підсніжником на лісових галявинах можна часто зустріти зовні схожого на нього побратима – білоцвіт весняний. В народі цю квітку називають скороспілка весняна, лісовий нарцис, жовтка. Ці назви вказують на те, що квітка розцвітає однією з перших на початку весни та на наявність у неї жовтих вкраплень на пелюстках. Вчені-флористи стверджують, що головне призначення цих плям – показувати запилювачам  шлях до нектару. Білоцвіт можна зустріти на вологих луках, в лісах серед чагарників Карпат, Розточчя та Опілля. 

 Чудовий білий килим із білоцвітів та підсніжників, розміром близько 3 га, можна зустріти в урочищі села Бронька, що в Іршавському районі Закарпатської області (на фото)

1Bilocvit - Bronka-Suxa - dolyna bilocvitu - 04 (Hubi)


Пролісок 



На початку весни на проталинах з’являється невелика рослина з двома вузькими листами і одною білою квіткою. Ця чудова прикраса і радість ще по-зимовому холодна називається пролісок. 
Латинська назва проліска «галянтус»  походить від грецьких коренів «гала» — молоко та антюс — квітка, що на українську мову можна перекласти як «молочний квітка». Білосніжні бутони проліска дуже схожі на застиглі каплі молока. У народі пролісок має безліч назв — підніжний тюльпан, сончик, розлапушник, бобрик, одномісячник, великодній дзвіночок.
Пролісок — родич нарциса. Вони належать до однієї і тієї ж сім’ї амарилісів. Зацвітає пролісок відразу після сходу снігу, починаючи з січня, і квітне до квітня. 


Шафран Гейфеля або Крокус 

Drahobrat - krokusy - 14 (Hubi)
 На гірських луках і галявинах, на степових і кам’янистих схилах з березня до середини квітня радує людське око крокус. У народі ці квіти називають брандушками, маслянками або серенками. Територія розповсюдження – Карпати та Поділля (Тернопільська, Хмельницька і частково Вінницька області). 
Назва крокус пов’язана з грецькою міфологією. Легенда розповідає про те, що житель Олімпу бог Гермес під час змагання зі своїм другом Кроком, випадково вбив його. Оплакуючи, Гермес перетворив краплі його крові в прекрасні квіти крокуси – такі ж красиві, яким був його друг.

Шафран Гейфеля (Crocus heuffelianus)

Нарцис вузьколистий

Результат пошуку зображень за запитом нарцис вузьколистий

Нарцис - це ботанічна назва для виду весняної цибулькової рослини з родини амариліс, Amaryllidaceae. Існує близько 26 диких і кілька сотень культивованих варіацій, і хоча він в основному вважається весняною квіткою, деякі сорти цвітуть восени. 
Легенди розповідають, що ця квітка була названа в честь Нарциса, персонажа з грецької міфології, що жив у грецькому місті Феспії, що в Беотії. Згідно з деякими легендами, він був прекрасним сином річкового бога Кефісса і німфи Ліріопи, а згідно з іншими, він був сином короля Ендиміона, засновника грецького міста Еліда, і Селени, Місяця.
Одна з багатьох історій про Нарциса розповідає: він був настільки прекрасний, що кожен, хто його бачив, в ту ж мить у нього закохувався. Але він був холодний та бездушний і не міг закохатись. Коли йому виповнилось шістнадцять, німфа на ім'я Ехо побачила хлопця, коли той полював на оленя, і відразу ж закохалась в нього. Але він відштовхнув її і розбив їй серце. Ехо попросила Немезиду, богиню вищої кари, покарати Нарциса, щоб той теж страждав від нерозділеного кохання. Немезида погодилась, і одного дня, коли він, втомлений і спраглий, нахилився над ставом попити води, то побачив своє власне відображення у водяному плесі і закохався в себе. Ця любов була нерозділена, і він вбитий горем помер біля ставу. Шукаючи його, люди знайшли на тому місці тільки квітку - нарцис.
В долині нарцисів 
Результат пошуку зображень за запитом нарцис вузьколистий

Рябець шаховий або дикий тюльпан 


Тендітні, незвичні дзвоники, що похилились додолу застеляють долини у заплаві річок. Це весняна квітка, що зветься рябець шаховий або більш відома народна назва – дикий тюльпан.Пік цвітіння цих квітів припадає на другу половину квітня.

Анемона


Анемони радують своїм цвітінням протягом цілого квітня, зустрічаючись нам у дібровах, лісах, на луках. 
Легенда, пов’язана з цими чудесними квітами, розповідає, що вони розквітли на Голгофі після розп’яття Христа на знак скорботи його матері Діви Марії. А тому листки анемони, які складаються з трьох частин, символізують Святу Трійцю.

Інша легенда, теж грецька, розповідає, як Адоніс, якого любила Афродіта, переслідуваний злими силами, загинув під час полювання на дикого кабана. Богиня краси вирушила шукати його в гори, а коли знайшла його тіло, довго й гірко плакала над ним. З її сліз і виросли прекрасні квіти анемони. Вони, до речі, близькі «родички» іншої прекрасної квітки, названої на честь коханого Афродіти — адоніса, або горицвіту.

Сон-трава



 Свою назву цей первоцвіт дістав через те, що його квітки в негоду і холод закриті, наче сплять, або через те, що використовували це зілля в народній медицині як снодіючий засіб.
На території України налічується декілька видів цих квітів, і всі вони занесені до Червоної книги. Цвіте з квітня по травень. 

Немає коментарів:

Дописати коментар