Популярні публікації

субота, 22 січня 2022 р.

 З днем Соборності !!!💙💛



ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ?

Понад 100 років назад, а саме 22 січня 1919 року дві українські республіки – УНР та ЗУНР стали однією державою. В наші дні це свято має величезне значення для кожного громадянина України.

11 січня 1918 року був прийнятий особливий для історії України – IV Універсал, в якому Українська Народна Республіка була проголошена незалежною Державою. У цей день будь-які ідеї про створення автономії були залишені, а зв’язки з імперським центром в Росії – розірвані. Проте новоутворена держава зазнала більшовицької агресії, тому суверенітет української держави був нетривалим.

Універсал проголошував повний суверенітет Української Народної Республіки та бажання України підтримувати мирні стосунки з сусідніми народами. В документі також стверджувалось, що сусідні країни не мають права втручатися у внутрішні справи країни. Земля мала повернутися до власності селян, а природні багатства переходили до національного підпорядкування. В Універсалі згадувалось про створення армії, підпорядкування банків центральній владі, скликання Установчих зборів для прийняття Конституції.

УНР ТА ЗУНР

22 січня 1919 року була проголошена злука УНР та ЗУНР. Таким чином, утворилася суверенна возз’єднана Українська Держава. Подія відбулася в урочистій атмосфері на Софійському майдані (м. Київ). В Акті було проголошено про соборність різних частин України: Придніпрянської частини, Буковини, Закарпаття та Галичини. З того часу була створена єдина незалежна УНР, а український народ об’єднався на захист своєї Батьківщини.




Немає коментарів:

Дописати коментар