Популярні публікації

субота, 11 липня 2020 р.

Всесвітній день шоколаду


Всесвітній день шоколаду або World Chocolate Day відзначається щорічно 11 липня або 7 липня на заході Європи.
Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув 
популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії, інших країнах як всередині Європейського союзу і за його межами.
У цей день проводяться різноманітні фестивалі та заходи, присвячені цьому чудовому продукту.
Наукою встановлено той факт, що в шоколаді є елементи, які сприяють як відпочинку, так і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду сприяють викиду ендорфінів - так званих гормонів щастя, які впливають на центри задоволення, покращуючи настрій і підтримуючи тонус організму. Так само існує гіпотеза, що шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння. На жаль вчені одностайно констатують той факт, що шоколад сприяє збільшенню маси тіла, але це аж ніяк не є його недоліком. Шоколад багатий поживними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями.
Існує думка, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Основною сировиною для виробництва шоколаду є какао-боби.



Сирі какао-боби -  натуральний рослинний продукт, що увібрав в себе користь живої природи і силу тропічних лісів.  Декілька горішків наповнюють на довгий час відчуттями ситості і радості життя. Спробувавши хоча б кілька сирих какао-бобів, вже не захочеться їсти готовий шоколад...Какао-боби дуже корисні і, на відміну від шоколаду підходять усім: дітям і літнім людям, вагітним і годуючим жінкам, спортсменам, вегетаріанцям і сироїдам! 

  

Боби какао  (какао-боби) – овальні насінинки, шоколадні горішки, що містяться  в плоді шоколадного дерева. Боби какао – основний складник шоколаду, оскільки з них отримують какао-порошок і какао-масло, з яких власне і виготовляють шоколад.


 



Історія
 
Історія какао походить від стародавніх майя та ацтеків. Під час церемоній і релігійних свят  вони робили приголомшливий напій - какао, який називався “Chocolatl”. Батьківщиною шоколадного дерева вважають Центральну Америку, тропічні ліси Амазонки. Ростуть какао-боби в плодах шоколадного дерева, після дозрівання какао-боби знімаються з дерев і розділяються навпіл. Під оболонкою знаходиться блідо-рожева м'якоть, солодкувата на смак, в якій міститься до 40 насіння, які своєю формою нагадують боби. Це і є ті самі сирі какао-боби, які і є сировиною для виготовлення шоколаду. 



Хімічний склад
 
Какао-боби складаються більш ніж з 300 корисних сполук, деякі з них включають, фенілетиламін, теобромін і багато поліфенолу. Вони містять велику кількість вітамінів і мінералів, а також калій і мідь, які підтримують здоров'я серцево-судинної системи. Какао-боби багаті кальцієм і магнієм, які необхідні для того, щоб всі основні органи функціонували належним чином.
 
Боби какао складаються на 50% з масла какао і 50% з сухих речовин, з яких отримують какао-порошок. Приблизний хімічний склад какао-бобів: 54,0% жири, 11,5% білки, 9,0% целюлоза, 7,5% крохмаль і полісахариди, 6,0% дубильні речовини (танін) і фарбувальні речовини, 5,0% вода, 2,6% мінеральні речовини і солі, 2,0% органічні кислоти і смакові речовини, 1,0% цукориди і 0,2% кофеїн. Калорійність 565 ккал.
 
Вміст у 100 г сирих какао-бобів: мідь 2275 мг, молібден 40 мг, кобальт 27 мг, цинк 4,5 мг, Залізо 4,1 мг, Марганець 2,85 мг.


Лікувальні властивості
 
Багато хто з корисних речовин і вітамінів, які містять боби какао, купити в аптеці просто неможливо та й непотрібно. Адже аптечні препарати на 70-80% складаються з синтетичних речовин, які мало засвоюються організмом. А боби какао - це єдине природнє джерело дофаміну, що відповідає за відчуття щастя і ейфорії. За своєю суттю - це природний консервант для нашого організму, сповільнює старіння і запобігає раковим утворенням. У великій кількості в ньому містяться гістамін, магній, серотонін, триптофан, які повністю засвоюються організмом і дарують нам молодість, красу і здоров'я.






Немає коментарів:

Дописати коментар