Популярні публікації

середа, 22 грудня 2021 р.

Зимове сонцестояння

 У 2021 році зимове сонцестояння припало на 21 грудня і відбулося о 17.59 за Києвом. Сутінки та ніч з 20 на 21 грудня тривали близько 16 годин. Після зимового сонцестояння ніч ставатиме коротшою, а день, відповідно, довшим.




  • Сонцестояння відбувається двічі на рік: влітку та взимку.
  • 21 грудня 2021 року — найдовша ніч у році, світла частина доби триватиме вісім годин.
  • Розповідаємо, як цей день святкують по всьому світові, й в Україні зокрема.

У 2021 році зимове сонцестояння припало на 21 грудня і відбудеться о 17.59 за Києвом. Сутінки та ніч з 20 на 21 грудня тривали близько 16 годин. Після зимового сонцестояння ніч ставатиме коротшою, а день, відповідно, довшим.





Що варто знати про зимове сонцестояння?

У день зимового сонцестояння Сонце досягає своєї найпівденнішої точки і перебуває мінімально низько над горизонтом. Залежно від року найдовша ніч у році може випадати на 21 або 22 грудня. У Північній півкулі день зимового сонцестояння вважається початком астрономічної зими. На Південному полюсі сонце в цей день взагалі не заходить, а от на Північному триває темна полярна ніч.

Термін ‘сонцестояння’ використовують тому, що сонце в цей час стоїть на місці у точці на горизонті, де воно сходить і заходить. Земна вісь має певний нахил осі обертання, що є кутом між віссю та уявною лінією, яка перпендикулярна до площини орбіти. Саме рух орбітою та нахил Землі забезпечують нам сонцестояння і рівнодення. Зимове сонцестояння відбувається у мінімальній точці для Північної півкулі, коли Сонце знаходиться найнижче на небі.

За даними порталу Time and date, 21 грудня 2021 року сонце за київським часом зійшло о 7:56, а сяде о 15:56. Відтак світла частина доби триватиме близько восьми годин. Сутінки і ніч на 21 грудня тривали 16 годин.

Після дня зимового сонцестояння Земля продовжить рухатися орбітою, день почне продовжуватися, а ніч скорочуватись.



Немає коментарів:

Дописати коментар