Популярні публікації

неділя, 17 липня 2022 р.

Пишаюся Стрийщиною

☝️А ви знали, що відома на весь світ дизайнерка, яка одягала Франкліна Рузвельта, жінка, яка перша у світі створила легкі вовняні тканини, жінка, про яку  писали відомі письменники ....була зі Стрия

✍️ Пола Вайнбах (Стаут)  народилась 8 січня 1902 року в Стрию. 

З дитинства дівчині подобалося моделювати одяг для ляльок. А мріяла вона  стати дизайнеркою одягу. 

Але батьки не дозволи їй отримати освіту в мистецтві. 

👩‍🎓Дівчина  вчиться у Львівському  університеті, де вивчає  філософію. 

У вільний, від навчання час, працювала модисткою, щоб заробити грошей і втекти  до  Віденя, і  там здійснити свою мрію.

✍️ І ось, вона у Відні. 

👩‍🎓Пола  влаштувалася на навчання в Школу мистецтв і ремесл (нині Університет прикладного мистецтва Відня) 

Під час чотирьох років свого навчання  Пола Вайнбах розробляла текстилі для Віденських майстерень і працювала на Зигмунда Фрейда, ремонтувавши Мануфактуру Гобеленів. 

✍️Потім вона жила в Парижі, працюючи в будинку тканин, що постачав високу моду.

💍Згодом вийшла заміж за Вольфганга Хофмана. 

Пара іммігрувала до Сполучених Штатів, і там  вони створили власне незалежне дизайнерське партнерство з офісами на Медісон-авеню на Манхеттені. 

Перші роки в Америці були важкими; Вольфганг працював у машинобудівному цеху, а Пола створювала абажури та жіночі шапки.

💧Замовлення почались з двох кінотеатрів арт-хаусного кіно в Нью-Йорку — Театр Святого Георгія в Брукліні та Малий театр Карнегі на Манхетенні.

🙌Вольфганг та Пола Гофмани  зробили значний внесок у розвиток американського модернізму та естетики дизайну американського модерну на початку 20 століття.

Вони створювали сучасні американські меблі та інтер'єри для магазинів, ресторанів, і також приватних клієнтів, які були відомими в Америці.

 Пола знайомиться з письменником  Рексом  Стаутом...

💍Згодом  Пола Гофман та Рекс Стаут одружуються і вона стає громадянкою США.

Після другого шлюбу Пола Стаут була впливовою дизайнеркою текстильних виробів, однією з групи обраних, що першими почали відроджувати ремесло ткацтва в 1930-х роках.

⚠️Її тканини постачалося в найкращі будинки моди.

⚠️Пола Стаут створила колекції тканин для знаменитих дизайнерів в тому числі Елізабет Хаус, Мюріел Кінг, Mainbocher, Джо Коупленд, Крістіан Діор, Едіт Хед, Норман Норелл, Клер Поттер, Едвард Моліно, Valentina, Філіп Мангоне, Вінсент Монте-Сано, Поліна Тригер, Zuckerman & Kraus і Irene. Вона часто працювала з Адріаном, в відомій співпраці, яка почалась в 1940-х роках.

⚠️ Стаут створила  темно-синю і кольору слонової кістки пледову вовняну сорочку для президента Франкліна Д. Рузвельта, який носив її під час війни.

 У липні 1949 р. Елеонора Рузвельт особисто зустрілась із Полою Стаут на її радіопрограмі. Тієї осені  Стаут надіслала  першій леді колекцію тканин, які вона спеціально розробляла і вишивала для неї, з пропозиціями для її одягу.

⚠️Життя та діяльність Поли ставали  сюжетом для таких оповідань, як «Червона скринька» (1937), «Червоні нитки» (1939) та «Пастка для вбивці» (1958).



#Відомі_люди_Стрийщини

Немає коментарів:

Дописати коментар