Популярні публікації

субота, 23 липня 2022 р.

Цікаве про Олену Пчілку

 Мало хто знає, що Олена Пчілка –

це творчий псевдонім Ольги Петрівни Косач, аристократки з міста Гадяч, що на Полтавщині, рідної сестри славетного професора Михайла Драгоманова і дружини впливового юриста, статського радника Петра Косача, мами шістьох дітей, серед яких Леся Українка була аж п’ятою зарахунком.

Отже, Олена Пчілка:

- першою запровадила моду на вишиванки серед тогочасних жінок. 

- була першою українкою, чий чоловік пішов у… декретну відпустку. 

- у свої часи була видатнішою за свою знамениту доню. Її поважали не лише як господиню великої зразкової сім’ї, а й за її публіцистику і перекладацький фах: вона адаптувала світову класику – від Овідія до Гюго, написала чимало літературно-критичних статей про Старицького, Гребінку, Лисенка.

- першою впорядкувала і видала книжку про особливості і види наших розписів, узорів з 23 кольоровими замальовками писанок і вишивок. Дослідження Пчілки «Українське селянське малювання на стінах» стало повноцінною науковою роботою. 

- першою з жінок взялася модернізувати і реформувати українську мову.

Мову століттями спрощували до рівня сільських говірок. І Олена Пчілка разом зі Старицьким, Франком, а потім з донькою Лесею Українкою взялася за реформування мови.

Саме Олені Пчілці, наприклад, належать звичні зараз, а колись неіснуючі слова «палкий», «променистий».

- видала перший феміністичний альманах «Перший вінок» та написала три феміністичні твори: «Товаришки», «За правдою», «Світло добра і любові».

- перша жінка-борець за українську мову. 

Ольга Петрівна всіма силами протистояла русифікації – навіть дітей не віддавала до російськомовних шкіл, навчаючи їх вдома. 

- стала першою жінкою - академіком.



Немає коментарів:

Дописати коментар