Популярні публікації

середа, 4 серпня 2021 р.

День народження шампанського

 Чи можна починати день з шампанського? Так, якщо це розповідь про історію його появи :) Саме сьогодні шампанське відзначає свій день народження  🍾🥂

🍾Поява шампанського пов'язана з ім'ям економа при абатстві Отвільер П'єра Періньона. Отець Періньон відповідав за продовольчі запаси і льохи в абатстві, а у вільний час експерементував із винами. Внаслідок одного з експерементів 4 серпня 1668 року Періньон запропонував своїм братам сробувати незвичайне вино зі сріблястими бульбашками та прозорою піною. Так 4 серпня стало Днем народження шампанського :)

🍾Технологія виготовлення ігристого вина була розкрита офіційно через 50 років, у 1718 році. Масовий продаж шампанського почався через 10 років, у 1728 році. Першим підприємством, яке його випускало у великих масштабах, стала компанія «Рюінар». Особливо популярним шампанське стало в кінці ХІХ ст., коли його виробництво опанували багато країн світу. Тоді, щоб усунути конкурентів, Франція прийняла закон, який дозволяв називати шампанським тільки вина, виготовлені безпосередньо у Шампані. Це сталося перед Першою світовою війною. У 1980-х роках таке рішення було прийнято і на рівні Європи.

🍾Цікаві факти про шампанське

🥂 Саме від "батька" напою – П'єра Періньйона – успадкувала назву найвідоміша марка ігристого вина преміум-класу. До речі, П'єр Періньйон не лише першим виготовив напій, а й запропонував замість звичайної пробки використовувати коркову.

🥂 Цікавою є історія появи фольги на пляшках шампанського. Спочатку загортання пляшки у фольгу було необхідно. У XVII-XIX століттях у такий спосіб їх захищали від гризунів. Миші перегризали мотузку, яка фіксувала пробку, і таким чином діставалися не тільки до пробки, а й до вина.

🥂 Вважається, що чим дрібніші бульбашки в шампанському, тим воно якісніше і смачніше. В одній пляшці має бути до 49 млн бульбашок. Шампанське може грати в келиху більше 10 годин. Бульбашки рухаються вгору до центра келиха. Потім вони розходяться, утворюючи "намисто".

🥂 Найдорожче шампанське – Goût dе Diamants. Однак висока ціна спричинена дорогою пляшкою, прикрашеною діамантами, золотом чи камінням Сваровськи. Одна з подібних пляшок була продана на аукціоні за $1,2 мільйона. 

🥂 Найстаріша фірма з тих, що й нині випускають шампанське, – "Gosset", заснована в 1584 році.

🥂 Корок із пляшки шампанського вилітає зі швидкістю близько 40 км/год, а висота його польоту сягає 12 метрів. Максимально можлива швидкість для пробки шампанського – 100 км/год може виникнути за умови, якщо залишити пляшку на деякий час на сонці або сильно збовтати.


Немає коментарів:

Дописати коментар