Популярні публікації

понеділок, 2 серпня 2021 р.

День Іллі

 


День Іллі 2021 православні християни відзначають 2 серпня. Предки називали цю дату "грізним святом " – пророк вважався повелителем грози та блискавки. Люди влаштовували братчину: масові гуляння, які закінчувалися спільною трапезою.
 У народі до пророка Іллі звертаються з молитвами про гарну погоду, щедрий врожай, сімейне благополуччя і вирішення фінансових проблем.
 Найвідоміше табу в день свята - заборона на купання у водоймах.
 Спостережливі пращури помітили, що після цього дня вода в річках і озерах починає "цвісти" - купання може обернутися важкими хворобами. Відчайдухів зупиняло те, що за повір'ями вся нечиста сила ховається від святого у воді. Сміливців можуть затягнути на дно русалки.
 Ілля вважався найосновнішим зберігачем усіх трьох етапів жнив – зажинок, власне жив та обжинків. З цього приводу казали: «То не газда, що на столі нема свіжого хліба на Іллі».
 Традиційно в Україні зажинки завершувалися поетичним дійством – в’язанням «бороди». Насамкінці ниви женчики залишали на межі клапоть незжатих стебел. Згодом утвердився найпохідніший його термін – «Спасова борода», оскільки жниварський сезон співпадав також зі святом Спаса – покровителя врожаю.
 У деяких районах Полісся, крім «бороди», робили ще і «бабу» - останній вижатий сніп зодягали в жіночу сорочку, а зверху пов’язували хустиною. Вертаючись з поля, «бабу» несли попереду женчиків і віддавали господареві, який відносив її до стодоли.
 Після цього жінки-женчики йшли до полукіпок, витягували з кожної по колосочку і робили з них Квітку-китицю, Сніп-рай або ж плели Колосячий хрест і несли в село. Ці атрибути  ставили, як правило, на покуть – місце, де мають перебувати душі покійників та добрі польні духи. Сніп-рай нерідко виконував роль Дідуха на різдвяних святах.



             Прикмети:
• Зі святом Іллі день починає йти на спад.
• Потрапити під дощ - хороший знак - до міцного здоров'я.
• Якщо 2 серпня погода сонячна - до теплої осені. Дощова погода - провісник похмурої пори.



Немає коментарів:

Дописати коментар