Популярні публікації

неділя, 22 березня 2020 р.

22 березня - пам'ять сорока Севастійських мучеників

У цей день світ відзначає Міжнародний день таксиста, Всесвітній день водних ресурсів та Міжнародний день Балтійського моря. У США святкують День валяння дурня, День відчуття себе молодим, у Пуерто-Ріко - День скасування рабства, в Сінт-Мартенс - День посадки дерев, у Великобританії та Ірландії - День матері, у Білорусі - День працівників побутового обслуговування населення і ЖКГ, у Лаосі - День Народно-революційної партії.
Православна церква 22 березня вшановує пам'ять сорока Севастійських мучеників – воїнів-християн з міста Севастії (територія сучасної Туреччини), які прийняли мученицьку смерть за віру в Христа. День 40 мучеників відноситься до найбільш шанованих свят. 
Воїни були родом з Каппадокії (нині - територія Туреччини) у складі римського війська, що стояло у місті Севастії. Воєначальник Агрікола зажадав від них жертву язичницьким богам. Після відмови римські воїни увечері роздягнули воїнів і поставили у вкрите кригою озеро. На березі в той час постійно розігрівали лазню для тих, хто відступництвом захотів би врятувати своє життя. Один з воїнів не витримав страждань і вийшов з озера, але на порозі лазні упав замертво. Один з наглядачів, уражений мужністю воїнів, зі словами "І я - християнин!" зайшов у озеро. Їх знову стало сорок.
Ікона 40 святих з православної церкви Сорока Мучеників, розташованої в дзвіниці храму Гробу Господнього

 А у господинь у цей день здавна збереглася традиція пекти 40 булочок у вигляді жайворонків.
Вважали, що цього дня сорока бере сорок різочок чи галузок і мостить собі з них гніздо. Казали: Нині сорока – іменинниця. Сорока, якщо не турбувати її та не руйнувати гнізда, виступає своєрідним оберегом дому, біля якого живе. Етимологічно слово сорока пов’язане зі словом сорок, тобто народ вважає, що сорока охрещена на день сорока святих.


Немає коментарів:

Дописати коментар