Популярні публікації

середа, 4 березня 2020 р.

День народження Володимира Івасюка

День народження Володимира Івасюка: 5 найвідоміших пісень видатного композитора

У цей день народився український композитор, поет та новатор української поп-музики Володимир Івасюк. Цього року видатному українцеві могло б виповнитися 68 років. Його можна назвати одним із «батьків» української естради. За своє коротке життя Івасюк залишив неоцінений спадок – 107 власних пісень, більше півсотні інструментальних творів, музику до кількох спектаклів. Був не лише музикантом, але і талановитим живописцем.

 Івасюк був не просто музикантом, він був патріотом України. Своїми піснями він відроджував любов українців до української культури та намагався протистояти пропагандистській ідеї одного великого “радянського народу”. З Чернівецького медичного університету видатного українця відрахували не через те, що погано вчився, а через вчинок, який виказує справжнього Івасюка. Він у 1966 році у своїй рідній Кіцмані був серед тих, хто скинув із п’єдесталу пам’ятник Леніну.

Життя Володимира Івасюка обірвалося у травні 1979-го року. Його знайшли повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом.  Радянська влада намагалася видати його смерть за самогубство через творчу кризу. Декілька років тому Генеральна прокуратура України поновила закриту кримінальну справу про смерть Івасюка. Знайшли все більше доказів, що його загибель – справа рук радянських спецслужб. Однак крапки над «і» у справі Героя України досі не розставлені.


Могила Володимира Івасюка на Личаківському кладовищі

Немає коментарів:

Дописати коментар