Популярні публікації

середа, 25 березня 2020 р.

Українська мова

Сьогодні закріплюємо і повторюємо буквосполучення Дж , звук [дж].





Відгадайте загадку:

Я крилатий і пухнастий,
Золотистий і смугастий,
Над лужком танок веду,
Дзвінко, весело гуду.
 (Джміль)

Прочитайте текст:


Прочитайте вірш:

Джмелик 
Розгубився джмелик-джміль: 
Йде весна, але звідкіль? 
Чи з-за моря? 
Чи з-за гір? 
Чи звідтіль, де поле й бір? 
Йде весна, сміються дітки... 
Тільки звідки йде? І звідки?! 

(Поклад Н.) 

Цікаві факти про джмелів


  • Незважаючи на свої порівняно великі розміри, джмелі дуже миролюбні і не дуже сильно жалять. Тому їх лялечки, кокони і личинки часто стають ласим блюдом для лисиць, борсуків, полівок та інших гризунів.  
  • У джмелів є і ще один страшний ворог. Якщо порівняти його з самим джмелем, то виявиться, що кривдник в кілька разів менше, але бере він не силою, а кількістю. Його можна зустріти в будь-якому лісі, на будь-який галявинці. Це - мураха. Мурахи не проти покуштувати джмелині меду, а також закусити вгодованими личинками. Тому  щоб мурахи випадково не натрапили на гніздо, джмелі прибирають все травинки і гілочки навколо гнізда.
  • Джмелі - чудові запилювачі. Завдяки своєму довгому хоботку вони можуть добувати нектар навіть з квіток з вузькими віночками, тим самим збираючи пилок з рослин, недоступних для інших комах. Джмелі збирають не тільки нектар, але й пилок з рослин. Донести до гнізда ці ласощі джмелям допомагають спеціальні пристосування, які розташовуються на задніх лапках.
В зошиті на сторінці 75 розмалювати малюнок, написати, під словом ДЖМІЛЬ написати звукову модель. В реченні дописати джу-джу. В новому робочому рядку написати це ж речення : 
Джміль гуде джу-джу.







Немає коментарів:

Дописати коментар