Популярні публікації

неділя, 26 квітня 2020 р.

26 квітня день пам'яті Чорнобильської трагедії



26 квітня – є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.
Рівно 34 років тому на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша у світі техногенна катастрофа.Ця аварія розцінюється як найбільша у своєму роді за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Відомо, що в перші три місяці після аварії померли 31 людина. До її прямих наслідків відносять ще 19 людських смертей, які сталися з 1987 по 2004 рік. Гостру променеву хворобу того чи іншого ступеня тяжкості перенесли 134 особи з-поміж ліквідаторів аварії.



Офіційні дані свідчать, що високі дози опромінення людей стали причиною ще чотирьох тисяч смертей. На думку ж експертів і громадськості, ці цифри істотно менше реальної кількості жертв. Витік радіації в результаті вибуху на четвертому енергоблоці ЧАЕС прирівнюють до вибуху 500 атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму. Була забруднена територія площею 160 тисяч квадратних кілометрів. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів в 12 областях, радіаційного забруднення зазнали 19 російських регіонів з територією майже 60 тисяч квадратних кілометрів і з населенням 2,6 мільйона осіб, були забруднені 46,5 тисячі квадратних кілометрів території Білорусії, де проживало близько 20 відсотків населення країни.
Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним «саркофагом», збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак великі пожежі і аварії в 1991 та в 1996 роках привели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000-у році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.





Немає коментарів:

Дописати коментар