Популярні публікації

середа, 15 квітня 2020 р.

Я досліджую світ



Тема уроку : Як святкують Великдень у світі ?




Великдень – велике свято для всіх Християн. І традиції його святкування складалися сторіччями.
Але кожен народ схильний святкувати його по-своєму, тож як святкують Великдень у різних країнах?


Україна


Щороку дата святкування Великодня постійно зміщується. Попри те, що свято немає фіксованої дати, його завжди відзначають у неділю. Вираховують дату Великодня за допомогою спеціальної таблиці – Олександрійської пасхалії. У 2020 році велике християнське свято Великдень святкуватимуть 19 квітня.
Великдень – найочікуваніше свято багатьох християн. Свято символізує воскресіння з мертвих Ісуса Христа, який прийняв смерть за гріхи людей і спасіння людського роду від страшних бід.
Світле Христове Воскресіння – дуже важлива подія для кожного християнина. Коли настає це свято люди вітають один одного радісним вигуком "Христос Воскрес!", на що завжди у відповідь чують – "Воістину Воскрес!". Традиційно у ніч світлого Христового Воскресіння всі віряни йдуть до церкви на великоднє Богослужіння. Своєю красою та урочистістю воно покликане відобразити радість і глибокий духовний зміст цього найбільшого християнського свята.  З нагоди Великодня господині печуть смачні паски – солодкий здобний хліб, приправлений родзинками, курагою чи цукатами. Ще одним обов’язковим елементом святкової великодньої трапези є крашанки та писанки – фарбовані і, відповідно, розмальовані курячі яйця.
  • Англія

  •  У цій країні Великдень навіть важливіше, ніж Різдво. Перед Великоднем всі школи в країні закриваються на два тижні. Пасхальна служба закінчується опівночі. Після цього всі вітають один одного із закінченням Великого посту і початком нового життя. Церкви прикрашають гілками дерев з набряклими бруньками, нарцисами і прикрашеними яйцями. Після пасхальної служби прийнято проводити час в колі сім'ї, їсти паску і пригощати один одного шоколадними яйцями.

  • Німеччина

  •  Крім розписних великодніх яєць, у німців є інші символи свята. Наприклад, це пасхальний кролик, який, як вважається, приносить дітям фарбовані яйця. Саме Німеччина вважається батьківщиною пасхального кролика.
  • За німецьким повір'ям, великодній зайчик розмальовує писанки та ховає їх у саду. Тож вранці на Великдень після церковної служби діти із задоволенням шукають ці писанки, а також кошики з ласощами, які батьки дбайливо заховали напередодні. У другій половині Великодня німецькі сім'ї відвідують друзів і родичів та п’ють разом чай.
  •  Є ще одне символ - пасхальне дерево, прикрашене яйцями. А ще в Німеччині до сих пір існує старовинний звичай - традиційна кінна хода.

Польща

У Польщі, як і в Україні, освячують у храмах фарбовані яйця, м'ясо та хрін. Великдень тут святкують у неділю та понеділок. Ранок неділі починається зі святкової меси у костелі, після чого поляки сідають за святковий стіл. За традицією, за цим столом повинні зібратися всі покоління однієї родини. Святкова трапеза починається з молитви.
Давньою традицією святкування Великодня у Польщі "смігус-дингус" – жартівливий звичай обливання один одного водою у святковий понеділок. У цей день дівчата плетуть вінки з квітів і лікувальних трав, ходять з ними по домівках і співають пісні.

Італія

Великодню передує Страсна п'ятниця, в яку в Італії вшановують пам'ять Страстей Христових і традиційно не їдять м'яса. Вночі вулицями міст відбуваються костюмовані хресні ходи за участю "грішників, що каються", які несуть із собою окови та запалені факели. День Страсної суботи в Італії сповнений мовчання. В цей день згадується сходження Христа в пекло.
На сам Великдень тисячі італійців збираються на головній площі Риму, щоб почути привітання Папи. А потім збираються в колі сім'ї, влаштовують пасхальний сніданок, їдять розфарбовані яйця, сирну паску і неаполітанський пиріг.
Святкують італійці і Світлий понеділок після Великодня. Цей день здебільшого італійці проводять на природі, влаштовуючи прогулянки та пікніки.

Австралія

Головним символом Великодня в Австралії є не пасхальний кролик, як у багатьох країнах світу, а білбі. Це рідкісна тубільна тварина цього континенту, у формі якої австралійці полюбляють робити святкові гостинці, зокрема шоколадні яйця.
Великдень в Австралії святкують на природі. Адже австралійці вірять, що в це свято очищується повітря, а вода в джерелах набуває властивості, схожі до властивостей святої води. Крім того, на Великдень в Австралії щороку відбувається фестиваль великих повітряних куль, зроблених у вигляді великодніх яєць. До слова, відпочивають австралійці на Великдень аж 4 дні.

Іспанія
 Великдень перетворюється в Іспанії в костюмовані ходи. Найбільші з них проходять в Пальмі-де-Майорці, Севільї, Жироні. Причому учасники карнавалу одягаються в скелетів і монстрів, що туристу може нагадати Хелоуін. Іспанці готуються до свята за тиждень, який в країні неробочий. У ці дні вони готують пальмові гілки, які стають предметом гордості під час релігійної ходи.





 Франція

У цей день у Франції прийнято влаштовувати пікніки. Так що не дивуйтеся, якщо саме свято нагадає вам великий Ярмарок. Французи люблять збиратися всією сім'єю, грати в ігри. Незмінним атрибутом свята є дзвіночки, що дзвенять звідусіль, сповіщаючи про воскресіння Христа. Примітно, що під час Посту дзвони всіх храмів країни мовчать, уболіваючи про розп'яття.





Вірменія
Жителі Вірменії починають відзначати Великдень в першу неділю після дня весняного рівнодення, як і в Україні, весь тиждень наповнен подіями.
Звичну Вербну Неділю тут називають Цахказард, в цей день згадують про те, як Ісус в’їхав до Єрусалиму з благою звісткою. І далі, слідом за історією Христа, згадуються і відзначаються всі біблійні події протягом тижня. Коли ж настає Великдень, або як його тут називають — Затик, у всіх православних церквах проводиться богослужіння з обов’язковим ритуалом Андастаном. Під час цього обряду священик благословляє всі чотири сторони світу, щоб у всьому світі панував мир.

Греція
Великдень у Греції визнали державним святом та відзначають шанобливо. Тут, на відміну від Європи, не проводять довгих молебень в тісних храмах. Парафіяни зливаються в один потік на вулиці і йдуть до центральної площі міста. Там традиційно спалюється солом’яне опудало Іуди, зрадника Христа. Після цього обряду всі пригощаються солодкою випічкою, особливо цінується пісочне печиво з корицею і апельсинами або сирна паска.



Чехія

У п'ятницю як у містах, так і в сільській місцевості фарбують крашанки. Також чехи масово купують ягнят з бісквітного тіста.
Найпопулярнішим є великодній понеділок. Цього дня хлопці ходять по будинках знайомих дівчат, а коли за традицією ті обливають їх водою, вони б`ють їх помлазками – плетеними в косичку вербовими прутами зі стрічками на кінці. Після «великодньої прочуханки» дівчата виганяють хлопців з хат і кидають помлазки у струмки або до ванн з водою. В разі згоди вони пов'язують на прутах бантики з гофрованого паперу. Цей звичай відбувається в будинках, де живуть дівчата на виданні.
Наступною частиною зустрічі хлопців з дівчатами є частування. Гостей пригощають писанками, солодощами та горілкою, яку роблять з чорносливу, абрикосів або вишень. Столи прикрашають овечками з тіста і солодощами. 





Болгарія
Болгари традиційно викладають навколо паски багато фарбованих яєць. Як і українці, вони полюбляють «цокатися» пасхальними яйцями, доки на одному з них не з’явиться тріщина. При цьому болгари бажають одне одному щастя та удачі. Найщасливішим вважається той, чиє яйце найдовше залишатиметься неушкодженим.

Америка
В Америці існує дуже цікава традиція-гра: катання яєць по похилому газону. Діти обожнюють змагатися, хто далі всіх не зупиняючись зможе прокотити яйце. Найбільше змагання проходить пасхальної неділі під стінами Білого Дому у Вашингтоні. Діти з корзинками, наповненими яскравими яйцями, котять їх вниз по газону неподалік президентського палацу.

Сьогодні працюємо в підручнику на ст 72-73, в зошитах на ст 34-35.
Бажаю вам успіху !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар