Популярні публікації

неділя, 26 квітня 2020 р.






ІСТОРІЯ ПРОВІДНОЇ НЕДІЛІ

Перша неділя після Великодня має дві назви: Фомина неділя та – Антипасха, що в перекладі означає – навпроти Пасхи, або ж – замість неї. Цей, восьмий день після Пасхи, з давніх часів, як закінчення Світлої седмиці, святкувався особливо і становив, начебто, заміну Пасхи, тому і називається ще Антипасхою.
У цей день оновлюється пам’ять Воскресіння Христового, тому Антипасха називається ще тижнем оновлення. Також сьогодні закінчується Світла Пасхальна седмиця, від цієї неділі починається недільне коло всього року. 
Богослужіння цього дня присвячене, головним чином, спогаду явлення Христа після Воскресіння апостолам, в тому числі й Фомі.
В церкві відбувається остання Літургія пасхальним чином, після чого зачиняються “Царські врата”. Дуже важливим приводом для об’єднання Антипасхи з Пасхою є євангельське зачало, що читається цього дня ( Ін. 20: 19-31). Ця євангельська розповідь зв’язує два з’явлення Воскреслого Спасителя апостолам: “першого дня тижня увечері” (ст. 19), тобто в самий день Воскресіння, коли Господь Іісус Христос показав їм Свої рани, послав їх на проповідь і дав їм Духом Святим владу прощати або –  ні –  гріхи… й “після восьми днів” (ст. 26), коли Спаситель удруге з’явився учням і покликав апостола Фому через дотик до Своїх ран впевнитися у Своєму Воскресінні.
У народі цей день ще називають Провідною  або ж Фоминою неділею.
Початок своєї історії Провідна неділя бере ще з язичницьких часів. Протягом післяпасхального тижня у східних та південних слов’ян здійснювали поминання предків. Це традиція пішла від “Великодня мертвих”. Вважалось, що напередодні Великодня Господь відкриває рай та пекло й випускає душі померлих. Це робиться для того, щоб вони могли відвідати свої будинки й відзначити свій Великдень. Ці уявлення не церковні, а суто народні. Проте звичай поминати предків зберігся.Цього дня християни традиційно йдуть на кладовища, щоб відвідати могили померлих й помолитися за них. Проте відвідування цвинтаря цього дня не є обов’язковим. Тож якщо у вас з якихось причин не виходить поїхати на могили рідних, не робіть з цього проблеми. Краще згадайте померлих, помоліться, запаліть свічку. Адже головне — не відвідини, а молитва.
Поминальні дні в Україні у 2020 році припали на карантин через коронавірус. МОЗ, місцеві адміністрації  рекомендували перенести цей день на більш пізню дату. 



Немає коментарів:

Дописати коментар